Fetih Spor Kulübü | Esenler Kick Boks | Wushu-Kung-Fu | Boks | Muay Th - Hizmet-detay
Wushu-Kung-Fu

Wushu-Kung-Fu

 

Wushu, Çin savunma sanatlarına verilen genel addır. Kelime olarak, güç iş, zor teknik ve sanat anlamına gelir. Wushu'da saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer koreografik hareketler sergilenir. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanılması amaçlanır.

 

SANDA

       Sanda kelimenin tam anlamıyla serbest vuruş veya serbest ( Silahsız ) dövüş anlamına gelir ve Çin’de dövüş sanatlarının icra edildiği yarışmalarda sergilenen dövüş sporudur. İlk dönemlerde, 1920’lerde oluşturulan Milliyetçi Parti askerlerinin el ele mücadele konusunda eğitilmesinde kullanıldı.

       Heyecan verici ve hızlı tempolu bir dövüş sistemidir. Mücadele ve kendini savunma için mükemmel bir sistem olduğu gibi, egzersiz yapmak isteyenler için inanılmaz bir egzersiz sistemidir.

        Sanda da üç ana mücadele yöntemi kullanılır.

Yumruk teknikleri,

Tekme teknikleri ve

Düşürme ( Güreş – Judo ) teknikleri ve bu tekniklere karşı savunma teknikleri.

Sanda branşında mücadele eden sporcular bu üç tekniği kombine olarak uygulayarak veya bu tekniklere karşı etkili bir savunma ortaya koyarak galibiyet elde etmeye çalışır. Belli bir alanda ( Platform 80 Cm Yükseklikte, 8*8= 64 metrekare alanda ) Yumruk, tekme ve düşürme teknikleri ve bunlara karşı geliştirilen savunma yöntemiyle rakibinden puan almayı ve kazanmayı hedefleyen bir mücadele sistemidir. Saldırı teknikleri sert ve etkili olmak zorundadır.

      3 Raund üzerinden yapılan ve ilk iki raundu alan yarışmacı müsabakanın galibi ilan edilir. Raund süreleri 2 dk.ara dinlenmeler 1 dk.dır. Bu mücadele esnasında çeşitl koruyucu malzemeler kullanılır. Bunlar ; Kask, Dişlik, Selfguard, Kogi, Kaval Koruyucu, Eldiiven ve Bandaj’dir. Aynı zamanda kırmızı ve mavi renkte malzemeler,hangi köşede mücadele ediliyorsa o renkte de malzemeler giyilir.

    Yumruk tekniklerinin rakibe etkili bir şekilde uygulanması sonucunda 1 puan alınır.Tekme tekniklerinin kafaya ve görvdeye uygulanması halinde 2 puan, baxcaklara uyglanması halinde 1 puan alınır. Yine temiz bir şekilde rabiini düşürüp kendisi ayakta kalan sporcu 2 puan,düşürmeden sonra ayakta kalamaz oda yere yada rakibin üstüne düşerse 1 puan alınır.

      2 Defa platform dışına çıkarılan ya da kendisi çıkan sporcu raundu kaybeder. 2 Defa sayılan sporcu raundu kaybeder.3 Defa sayılan sporcu maçı kaybeder. 6 ceza puanı ( 3 ihtar ) alan sporcu maçı kaybeder. Rakibini kasıtlı olarak sakatlayan ya da yaralayan sporcu diskalifiye edilir.

      Bir Sanda müsabakası 11 hakemle yönetilir.

 Sanda yaş kategorileri ;

   6 -7 Yaş A Gurubu Minikler,

  8 – 9 Yaş B Gurubu Minikler,

10 – 11 Yaş Minik –Yıldızlar,

12 – 14 Yaş Yıldızlar,

15 – 17 Yaş Gençler,

18 – 40 Yaş Büyükler Kategorileri olarak belirlenmiştir.

 

QINGDA

 

        Avrupa Wushu Federasyonu Tarafından Tanımlanan Wushu Sporunun hafif temaslı müsabaka şeklidir. EWUF Qingda Kuralları, ilk olarak Prof. Ng Shau Yin ve Raymond Smith tarafından oluşturulmuştur.

 

    Bu Mücadele sisteminde

  1. a) 18 – 35 yaş Büyükler Kategorisi
  2. b) 16 – 17 Yaş Gençler Kategorisi.
  3. c) 14 – 15 Yaş Yıldızlar Kategorisi olarak belirlenmiştir.

           QINGDA (hafif temas dövüşü anlamına gelir), profesyonel anlamda eğitim görmeyen, bu nedenle de tam temaslı karşılaşma (sanshou) risklerini göze alamayan yarışmacıların mücadele ettikleri bir müsabaka sistemidir. Temel ilke, aşırı tehlike riskine maruz kalmadan genç yarışmacıları müsabakalara teşvik etmektir.

 

        Sanda’dan farkı temelde hafif temas esasına dayanmasıdır. Sert vuruşlar kesinlikle yasaklanmıştır. 3 Ceza puanıyla raunt bitirilir. 3 çıkışla Raunt biter. Düşürme teknikleri omuzdan yukarı kaldırarak yapılamaz. Kafaya kesinlikle direk vuruş yasaktır. Yumruk tekniği ile hafif temaslı olacak şekilde kroşe yumruk vurulabilir. Sanda ile aynı platform üzerinde ya da aynı ölçülerde tatami üzerinde yapılır. Koruyucu malzemeler sanda ile aynıdır. Kıyafet olarak uzun pantolon giyilir.11 hakemle müsabakalar yönetilir.

Wushu Taolu

Taolu, Wushu’nun belirlenmiş rutin (form) uygulama bileşenini belirtir. taolu rutinleri, saldırı ve savunma tekniklerini ve üslup ilkelerini bir araya getiren bazı ilkelere ve felsefelere göre koreograflanmış, sürekli bağlantılı önceden belirlenmiş teknikler setinden oluşur. El becerileri, bacak teknikleri, sıçramalar, atışlar, duruşlar ve ayak işleri, ele geçirme, atma ve güreş, dengeler vb. sayılabilir. Geleneksel olarak, Taolu rutinleri başlangıçta belirli bir soy veya sistemin teknik ve taktiklerini korumak için derlendi ve kademeli olarak dayanıklılık, hız, denge ve koordinasyon gibi konularda bilgi verir. Uygulayıcılara taktiksel bir düzen getirir. Çok çeşitli tekniklerden yararlanarak zengin ve çeşitli içeriklere sahiptir ve hem çıplak elle kullanılan rutinler hem de silahlarla gerçekleştirilen rutinler içerir.

Sporcular, spesifik kurallara dayanan rutinleri gerçekleştirirler ve atletik güçlü yönlerini vurgularlar. Rutinler, bir performansın farklı yönlerini, yani hareketlerin kalitesini, genel performansını ve zorluk derecesini değerlendiren ve bir sporcunun performansına dayalı bir puan alan bir jüri paneli tarafından değerlendirilir. Bireysel taolu rutinleri, isteğe bağlı rutinleri, zorunlu rutinleri, koreograflanmış düellolar ve grup rutinlerini içerir. Taolu yarışması, düşük statik bir halı ile kaplanmış yüksek yoğunluklu köpükten oluşan özel bir 8m x 14m bir alanda gerçekleşir.

 

Wushu taolu bölümü modern ve geleneksel yarışma stilleri olarak çeşitli formlara ayrılır.

 

Modern bölümde ele alınan stiller;

  • Chanquan (açık el kuzey stili)

  • Nanquan (açık el güney stili)

  • Taijiquan(açık el)

  • Daoshu (kalın kılıç kuzey stili)

  • Jianshu(ince kılıç kuzey stili)

  • Taijijian(ince kılıç)

  • Nandao(kalın kılıç güney stili)

  • Gunshu(sopa kuzey stili)

  • Qiangshu( mızrak kuzey stili)

  • Nangun (sopa güney stili)

  • Duilian (karşılıklı gösteri)

 

Geleneksel bölümde ele alınan stiller;

  • WingChun

  • Bajiquan

  • Chaquan

  • Chuojiao

  • Ditangquan

  • Fanziquan

  • Houquan

  • Huaquan

  • Paochui

  • Piguaquan

  • Shequan

  • Tantui

  • Tanglanghushi

  • Tanglanquan

  • Tongbeiquan

  • Baguazhang

  • Xingyiquan

  • Zuiquan

Geleneksel stillerde bu stiller gibi birçok stil bulunmaktadır.

Modern stillerin derecelendirilmesi için gereklilikler ise şu şekildedir:

Changquan; ChaQuan, HuaQuan, Hong Quan, ShaolinQuan, FanziQuan ve PaoChui gibi Çin’in kuzey coğrafi bölgelerinde ortaya çıkan ve popüler olan stillerden oluşan bu stil açık ve uzun menzilli grevler ve çok çeşitli bacak teknikleri ve dairesel hareketlerle tanımlanır. Changquan, açık ve geniş duruşlardan, yüksek ve hızlı tekniklerden, havadan ve akrobatik tekniklerden yararlanır. Birçok nefes kesici hareket içeren hızlı, dinamik ve heyecan verici bir stildir.

Jianshu; Düz kılıç, Çin tarihinin en yaygın uygulanan kısa uçlu silahlarından biridir. Etkisi, Wushu alanının ötesine geçer ve derin kültürel çağrışımlara sahiptir. Çift uçlu, düz kılıçlı bir kılıçtır ve uygulaması zarif, şık, tempolu, çevik ve doğal olarak akan hareketlerle karakterize edilmiştir. Hızdaki değişken ve esnek değişikliklerle sert ve yumuşak teknikler arasında uyumlu bir dengeye odaklanır. Başlıca teknikleri itme, işaretleme, eğme, kesme ve süpürme ile karmaşık ayak işleri ve esnek vücut çalışmasıdır. “Changquan” (kuzey) üslup gruplandırması içinde sınıflandırılan jianshu uçan bir anka kuşuna benzetilir.

 

 

Daoshu; Çin tarihinin önde gelen kısa kanatlı silahlarından biri olan geniş kılıç Çin’de yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Tek kenarlı kıvrımlı bir bıçaktır ve pratikte şiddetli saldırı ve savunma teknikleri bulunur. Güçlü ve şiddetli hareketleri, acımasız kesmek, üstü kesen, eğik çizgi, engelleme, itme ve çevreleme teknikleri kullanılmaktadır. Performans, uygulayıcının bedeniyle silah arasında büyük bir güç ve koordinasyon gerektirir. Daoshu, “Changquan” (kuzey) üslup gruplandırması içinde sınıflandırılmış ve şiddetli bir kaplana benzetilmiştir.

 

 

Qiangshu; Mızrak tüm silahların “kralı” olarak düşünülür.  Çin genelinde yaygın olarak uygulanan büyük uzun namlulu silahtır.Uygulaması, kısa ve uzun menzilli tekniklerle çevik ayak işi, esnek vücut çalışması, yumuşak geçişler, hızlı ve kesin teknikler ile karakterizedir. Temel tekniği itilirken, sarmal, dairevi, dairesel tıkanma ve slamming hareketleri de içerir. Mızrak vücut ve silah arasında bir bütünlük gerektirir ve tüm vücudun ürettiği güce dayanır. Nefes kesen ve büyüleyici bir görüntü oluşturur. Qiangshu, “Changquan” (kuzey) üslup gruplandırması içinde sınıflandırılmış ve yükselen ejderhaya benzetilmiştir.

 

Gunshu; Bütün silahların “baba” olarak düşünüldüğünde, uzun küple hızlı tempolu olup, geniş kapsamlı süpürme tekniklerine odaklanmaktadır. Saldırı ve savunma tekniklerini birleştiren bu hızlı ve ağır hareketlerle, hızlı ve çok sayıda değişiklikle karakterizedir. En sık kullanılan teknikler doğrama, kesme, süpürme, parçalama ve döndürmeyi içermektedir. Gunshu, “Changquan” (kuzey) üslup gruplandırması içinde sınıflandırılmış ve şiddetli bir yağmur fırlığına benzetilmiştir.

 

Taijiquan; Günümüz dünyasında en çok kullanılan ve yaygın dövüş sanatları olan Taijiquan, yavaş ve zarif hareketleriyle hem sert hem de yumuşak tekniklerin kombinasyonu ile karakterizedir. Taijiquan, Chen, Yang, Wu, Sun ve Wu (Hao) gibi tanınmış stillerden oluşur. Sağlık binası ve uzun ömür faydaları nedeniyle popülerdir. Taijiquan, yavaş hareketlerle, bazen de hareket ve nefes toplam uyumunu, sürekli vücut ruhunun ve ruhun koordinasyonunu kesintisiz bir uygulama gerektiren patlayıcı hareketlerle birleştirilir.

 

Taijijian; Taijiquan ilkeleri ve karakteristikleri ile çalışan çift kanatlı düz kılıcı yer alır. Taijijian yavaş hareketlerle, bazen de patlama hareketleriyle birleştiğinde, hareketin ve nefesin bütünleşmesini, sürekli vücut ve ruhun koordinasyonunu ve konsantrasyonunu sürekli bir uygulamada gerektiren hareketler olarak tanımlanır.

 

Nanquan; en az üç kaplan pençesini; aşağı doğru ve çapraz yumruk olmak üzere iki ana yumruk tekniğini; selamlama duruşu, çömelme duruşu, boş duruş, kelebek duruşu, ejderha biniş duruşu olmak üzere beş duruşu; yan tırnak tekme ve yuvarlama köprü olarak unikorn duruşları kapsayacaktır.

Nandao;  Çift kelebek kılıç, uzun geniş kılıç vb. gibi Çin’in güney kesimlerinde ortaya çıkmış ve uygulanan yaygın kılıç stilleri için verilen ortak terimdir. Nandao, Nanquan (güney) ilkeleri ve stili ile Daoshu’ya benzer teknikler kullanmaktadır. Elle kullanılan teknikleri destekleyerek, geniş kelimenin pratik savunma uygulaması için vücuda yakın tutulmasıyla, kısa ve keskin güç hareketi gibi güney stillerinin özelliklerini ve ruhunu tam olarak somutlaştırıyor ve sergiliyor. Güçlü tekniklerle vokal eklem eşliğinde şiddetli ve cesur bir stildir.

 

Nangun; “Çift Yönlü Cudgel” ve “Tek Başlı Cudgel” gibi Çin’in güney kesimlerinde ortaya çıkmış olan ve uygulanan tüm farklı küp şekillerine verilen ortak dönemdir. Çeşitli teknikler içeren zengin ve pratik bir içeriğe sahip olan hızlı tempolu bir ritimdir. Doğal uzatma ve çekilme yöntemleri ve yıkıcı uygulamalarla, çift kulplu teknikler kullanarak güney cudgel stillerinin özelliklerini ve ruhunu tam olarak somutlaştırıyor ve sergiliyor. Teknikleri vokal eklem eşliğinde açık, doğru ve tamdır.

 

Duilian; Silahlarla olduğu kadar çıplak elle dövüşen bir dövüş durumu taklit eden iki veya daha fazla katılımcıyla koreograflanmış bir rutindir. Saldırı ve savunma uygulamalarının hepsini sergilemek için, doğruluk, üst düzey hakimiyet ve en iyi koşullamayı gerektirir.

Sıçrayan, atlayan, devrilme ve düşme özelliklerine sahip büyük hız ile son derece enerjik ve görsel olarak eğlencelidir.

Baguazhang; Baguazhang temel eğitim olarak daire yürüyüşü kullanır ve teknikleri yatay ve düşey geçişi ve yürürken teknikleri değiştirmeyi vurgular. Uygulamalar, fırsatları takip etmeyi ve durumun her koşulda sabit biçimde ayarlanmasını vurguluyor.

 

ShuangJian; Düz kılıç teknikleriyle çalışan iki düz kılıçtan faydalanan shuangjian, sol ve sağ ellerin yanı sıra silahlar ile icracı vücudunun zarif ve kesin bir şekilde uyum ve koordinasyonunu gösterir.

 

 

XingyiQuan; Xingyiquan, beş element tekniğinde hareket kanununu ayrıntılı bir şekilde anlatmak için Yin ve Yang’ın geleneksel Çin kültürünü yansıtır. Güç hareketi içerir.

 

 

Wushu taolu müsabakalarında yarışan sporcuların yaş gruplaması; 9-12, 13-15,16-18,18ve üstü şeklinde yapılır.

Derecelendirme için değerlendirme yapılırken bir yarışmacıdan standart hareketler, doğru yöntemler, doğru noktalara akan akıcı tam güç, eller ve gözler, vücut ve adımlar (aletli müsabakalar için alet ve vücut arasında) arasında iyi uyum, ayırt edilebilir ritim, dikkat çeken tarz ve hareketler ile müzik eşliğindeki uyum gibi durumları sergilemesi beklenir. Bir yarışmacının teknik hareketlerini derecelendirirken bu unsurların hepsi göz önünde bulundurulmalıdır.